Gevangen in Beeld

Tekenleraar Henk Brouwer (1903-1970) belandde in krijgsgevangenkampen op Java en in Changi, Singapore. Daar maakte hij tientallen aquarellen en tekende zo’n 300 portretten van medegevangenen. Na de oorlog schreef Brouwer een manuscript over zijn lotgevallen. De combinatie van deze teksten en beelden levert een unieke kijk op het leven in het internationale krijgsgevangenkamp Changi, dat vreemd genoeg (en ten onrechte) grotendeels buiten het gezichtsveld van de Nederlandse geschiedenis is gebleven. Tijdlijn ontwikkelde drie deelprojecten rond Henk Brouwer en Changi. Ten eerste hebben we een Engelstalige website in het leven geroepen om zoveel mogelijk portretten te achterhalen. De portretten zijn na de oorlog¬†namelijk met de geportretteerden verspreid geraakt over de hele wereld. Ten tweede maakten we samen met Deel 2 Ontwerpers een expositie voor Museum Bronbeek in Arnhem. En als derde zijn we, wederom in samenwerking met Museum Bronbeek, bezig met een publicatie over ditzelfde thema.